DCA Publikationer
Ny søgning

Forekomst af mikroorganismer på tang
DCA rapport, nr. 48, 2014

Af Niels Bohse og Steffen Lundsteen

Mikroorganismer er almindeligt forekommende på tang, og derfor også på spiseligt tang i de danske farvande. De fleste tangarter er spiselige, men det er især ca. ti arter eller slægter, der i Danmark vil blive indsamlet og spist i praksis. Det drejer sig om både grøn-, brun- og rødalger. Forekomsten af disse tangplanter i de danske farvande er overordnet beskrevet i rapporten. Mikroorganismer, primært i form af bakterier fra det omgivende vand, danner en biofilm på overfladen af tangplanterne. Bakteriefloraens sammensætning er bestemt af en række biotiske og abiotiske faktorer, og der er en betydelig konkurrence mellem bakterierne i biofilmen. Derfor er det især bakterier, der er specielt tilpassede, der vil etablere sig i biofilmen. Kendskabet til forekomsten af bakterier på spiselige tangarter, der findes i de danske farvande resumeres i rapporten. Der findes ingen undersøgelser, der specifikt belyser forekomsten af humane patogener på spiseligt tang, hverken nationale eller internationale. Det vurderes, at humant patogene mikroorganismer ikke er specielt tilpassede til livet på en tangplantes overflade og derfor næppe vil kunne overleve, vokse og etablere sig på tangplanter; dette betyder dog ikke, at de ikke vil kunne forekomme på tang i kortere perioder. Det vurderes, at det især vil kunne ske på tang på lokaliteter med dårlig badevandskvalitet, eller i forbindelse med kraftig nedbør, hvor spildevand bliver udledt urenset til vandmiljøet. Dette vil især udgøre et problem i kystnære områder med lavt, stillestående vand. Der mangler undersøgelser, der kan bekræfte disse vurderinger.


Hent PDF   Bestil (44 kr/stk)