DCA Publikationer
Ny søgning

Konjugeret linolsyre (CLA) og vaccensyre i dansk mælk - betydning af fodring og andre produktionsrelaterede faktorer
DJF rapport Husdyrbrug, nr. 64, 2005

Af Tina Skau Nielsen, Henning Refsgård Andersen, Martin Tang Sørensen, Martin Riis Weisbjerg & Kristen Sejersen, Afd. for Husdyrsundhed, Velfærd og Ernæring, Danmarks JordbrugsForskning og Ellen Marie Strårup, BioCentrum, Danmarks Tekniske Universitet

Komælk har et naturligt højt men varierende indhold af den umættede fedtsyre konjugeret linolsyre (CLA), som i dyrestudier har vist en række positive effekter i forbindelse med udviklingen af bl.a. cancer, hjerte-kar sygdomme og fedme. Derfor er CLA særdeles interessant også i relation til human sundhed. Denne rapport præsenterer resultater fra 10 undersøgelser vedrørende specielt fodringens betydning for mælkens indhold af CLA samt en anden ernæringsmæssigt interessant fedtsyre, vaccensyre. Effekten af andre produktionsrelaterede faktorer såsom brugstype, race, sæson, køernes laktationsnummer og –stadie er ligeledes undersøgt. Fodringen har afgørende betydning for mælkens indhold af CLA og vaccensyre, og forsøgene har vist, at det er muligt at producere mælk med et forøget indhold.

Hent PDF   Bestil (85 kr/stk)